HSP - Hoogsensitief

Het verhaal erachter.

15% van de bevolking is hoogsensitief (hsp). Dit is een karaktereigenschap met als grootste kenmerk de diepgaande verwerking van informatie en (interne en externe) prikkels. Het leven komt gewoon bij je binnen en je beschikt niet over een filter om uit te maken welke dingen je best verder zou onderzoeken en welke dingen je direct los kunt laten. Emotioneel beleef je alles vaak erg intens en dit kan ook erg uitputtend zijn. Sensorisch heb je misschien last van etiketjes van kledij, van sokken met naden, strakke broeken,.... Het gevolg is vaak dat er een overload van informatie en prikkels binnenkomen en dat je zo na een tijd overprikkeld geraakt. Soms geraak je zo uitgeput dat je in een burn-out terecht komt. Vaak heeft ons lichaam al vele signalen gegeven maar soms herkennen we deze nog niet. Of misschien willen we deze gewoon niet zien; Waarom ben ik niet zoals iedereen? Ik denk dat elke hsp zich deze vraag al wel eens gesteld heeft. Het is de kunst om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen. Zo herken je immers op tijd de signalen die erop wijzen dat je in overdrive gaat. Op die manier kan je voldoende herstelmomenten inbouwen of meer dingen doen waar je energie van krijgt. 

Wanneer een hsp-kind bij mij een traject volgt, zal ik ook altijd de ouders hierin betrekken. Hsp is erfelijk en vaak zijn ouders meer gericht op het welzijn van hun kind dat op dit van zichzelf. Op die manier lukt het op lange termijn echter niet. Hsp-ouders moeten ook tijd nemen voor zelfzorg zodat ze hun batterijen kunnen opladen. Enkel op die manier geven ze een voorbeeld aan hun kind en kunnen ze er ook echt zijn op de momenten dat het overprikkelde kind een time-out nodig heeft.
Een bevriende hsp vroeg me :"Moet ik dan nog op 58-jarige leeftijd met mezelf leren omgaan?"  Euh, ja! Hsp gaat niet vanzelf over, daar geraak je nooit meer vanaf. Ofwel leer je met jezelf beter omgaan  en kan je er zelfs een grote sterkte van kan maken. Ofwel doe je dit niet en heb je regelmatige periodes van totale uitputting, zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel.
Ik was zelf al 40 jaar toen een collega me het boek van Elaine Aaron iover hsp n mijn handen duwde. De puzzelstukjes pasten in elkaar. Ik heb veel boeken gelezen en workshops gevolgd. Ik volgde de zesdaagse opleiding voor hsp-professionals bij prof. dr. Elke Van Hoof. Door deze levenservaring kan ik jou goed begeleiden en voldoende tips en tricks meegeven.